8 pałek kurczaka
3 jajka
przyprawy (lista oryginalnych z KFC poniżej)
panierka panko
Pałki z kurczaka zalać zimna wodą i zagotować. Po 30 minutach wyjąć włożyć do miski, posolić i przykryć, żeby mięso i skóra z pałki nie wyschła. Wywar po pałkach można wykorzystać jako bulion do zup. Jak pałki ostygną rozgrzać olej na patelni. Pałki obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku. W kolejnym kroku obtaczać mieszanką przypraw z mąką lub mieszanką przypraw z panko. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Przepis nie wymaga smażenia w głębokim tłuszczu.
dwie szklankami białej mąki
2/3 łyżki stołowej soli
1/2 łyżki stołowej tymianku
1/2 łyżki stołowej bazylii
1/3 łyżki stołowej oregano
1 łyżka stołowa soli selerowej
1 łyżka stołowa czarnego pieprzu
1 łyżka stołowa sproszkowanej musztardy
4 łyżki stołowe papryki
2 łyżki stołowe soli czosnkowej
1 łyżka stołowa mielonego imbiru
3 łyżki białego pieprzu