dynia 1 kg
papryka czerwona 2 szt
marchew 0,5 kg
cebula 2 szt duże
Zalewa
ocet 10 % 0,5 szklanki
olej 0,5 szklanki
cukier 4 łyżki
sól 1 kopiasta łyżka
chili pieprz cayenne 1 szczypta
Dynię /1 kg miąższu/ i marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę i cebulę kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i mieszamy. Z octu, oleju, cukru, soli i chili zagotowujemy zalewę. Gorącą wlewamy do warzyw i mieszamy. Sałatkę odstawiamy na 4 godziny od czasu do czasu mieszając. Następnie przekładamy w słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy: małe słoiki /250 ml/- 20 min a większe ok. 30 min. - warzywa powinny w czasie tak długiej pasteryzacji zmięknąć.