1 kg karkówki
2 cebule
2 jajka
100 g ryżu
kapusta cool wrap lub włoska płaska
passata lub koncentrat pomidorowy
1/2 litra bulionu warzywno-miesnego
sól, pieprz
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Mięso zmielić razem z podsmażoną cebulą, a następnie wymieszać z jajkami i ugotowanym, ostudzonym ryżem. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Kapustę sparzyć lub krótko obgotować, aż liście staną się elastyczne. Odkroić zgrubienia z liści. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zawinąć gołąbki.
Na dnie dużego garnka ułożyć zbędne lub uszkodzone liście kapusty, a na nich ciasno ułożyć przygotowane gołąbki. Całość zalać dobrze doprawionym, gorącym bulionem (0,5 l bulionu warzywno-mięsnego i passaty pomidorowej). Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny.
Autor: lwachn