Ciasto
1kg mąki
1 łyżeczka soli
120 ml oleju
400 ml wody
1 jajko
Farsz
700 g łopatki wieprzowej
700 g podgardla wieprzowego
400 g wątróbki drobiowej
4 cebule
Farsz: łopatkę i podgardle gotować około 1 godzinę do miękkości. Na 10 minut przed końcem gotowania dołożyć wątróbkę. Po ugotowaniu zmielić maszynką razem z podsmażoną cebulą. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Ciasto: zagnieść mąkę, jajko, wodę i olej z łyżeczką soli aż ciasto będzie gładkie. Odstawić ciasto na 15 minut a później rozwałkować i wycinać kółka. Na kółka nakładać łyżkę farszu i formować pierogi. Wrzucić na osoloną wodę i gotować 3 minuty od wypłynięcia. Wychodzi około 80 pierogów.