400 g mielonego mięsa wołowego
200 g boczku wędzonego
2 marchewki
4 gałązki selera naciowego
1 cebula
400 g passaty
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
sól i pieprz
oliwa
parmezan
W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzać oliwę i smażyć na niej drobno pokrojony boczek aż do zrumienienia. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojony seler naciowy i startą na grubych oczkach marchewkę. Chwilę podsmażyć i dodać zmielone mięso. Smażyć dopóki mięso nie zbrązowieje. Dodać wino i mieszając poczekać aż odparuje z dna. Dodać passatę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Jeżeli sos bardzo gęstnieje można dodać pół szklanki bulionu. Następnie dolać mleko i gotować jeszcze pół godziny. Podawać z makaronem tagliatelle. Na koniec posypać startym parmezanem.