1 główka kapusty
500 g mięsa wieprzowego
½ łyżki warzyw w proszku lub msg
2 łyżki koncentratu pomidorowego (ewentualnie cała passata)
1 pętko kiełbasy
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
1 cebula
Mięso pokroić, posolić i obtoczyć w mące. Na rozgrzanej patelni usmażyć z każdej strony. W międzyczasie drobno pokroić cebulę i zagotować wodę w garnku. Po zagotowaniu wrzucamy cebulę mięso liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy godzinę.
Poszatkowaną główkę kapusty gotować około 15 minut (30 minut jeśli stara to trochę dłużej aż zmięknie na zgrubieniach). Po ugotowaniu wyjąć i dobrze odcisnąć na durszlaku. Kapustę włożyć na sos z mięsa (można go wcześniej zagęścić mąką) i wymieszać. Dołożyć koncentrat pomidorowy, dużo pieprzu, warzywa w proszku sól do smaku. Na koniec wrzucić pokrojone mięso i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Zagotować.